Technikai háttér
2023. január 28.
Technikai háttér

A vizsgálat az Első Magyar Optikus Zrt. partnerüzleteiben történik, a kiértékelést a Semmelweis Egyetem szemkinikáján végzik, az adatok egy zárt elektronikus rendszeren áramlanak. Ismerje meg a rendszer technikai hátterét. Érdekességek a szűrésről, és a magyar fejlesztésű, szabadalmaztatott informatikai rendszerről.

A szemorvosok kapacitása nem teszi lehetővé a gyors bejutást az egészségügyi ellátásba. Sokszor hónapokat kell várni mire a páciens  át tud esni a vizsgálaton. Épp ezért az Első Magyar Optikus Zrt. a hozzá tartozó optikai szaküzleteket egy jelentős beruházás sorozat részeként speciális fundus (szemfenéki) kamerával, valamint a hozzá tartozó informatikai és kommunikációs háttérrel szerelte fel. A kamerát kezelő szakemberek egyéni képzést kaptak a szemfenéki képek megfelelő elkészítése érdekében. Így az Első Magyar Optikus Zrt. szaküzletei alkotják a vizsgálópont-hálózatot, azaz itt készülnek a páciensek szemfenéki fotói. A szemfenéki képek értékelését Budapesten, a Semmelweis Egyetemen található Semmelweis Reading Centerben a Semmelweis Egyetem magasan képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is bíró szakemberei végzik.
Az új rendszer felülmúlhatatlan előnye ,hogy a vizsgálat szembogár tágítása nélkül valósul meg, ezzel mentesítjük a pácienseket a pupilla tágítás kellemetlen folyamata alól, így autóval is nyugodtan jöhetnek hozzánk a vizsgálatra várók. Technikai érdekesség ,hogy a kamera egy elsötétített helységben az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen.
A fundus kamera által készített képet egy külön erre a célra fejlesztett speciális zárt informatikai hálózaton keresztül juttatják el a Semmelweis egyetem kiértékelő központjába, ahol nemzetközi gyakorlattal rendelkező specialisták készítik el a vizsgálat eredményét és továbbítják az Első Magyar Optikus Zrt. vizsgálópontjainak.
Újdonság továbbiakban ,hogy nem csak a felvételt készítjük el és továbbítjuk Magyarország egyik legismertebb szemészeti klinikájára, hanem a fényképeket 10 éven keresztül meg is őrizzük. Minden vizsgálat alkalmával  a vizsgált páciens régebbi felvételeit  az elemző értékelők rendelkezésre bocsájtjuk, akik így beteg szemének sorsát több éves távlatban is nyomon követhetik.
Mindez pedig több szakmán átívelő összefogás eredményeképpen valósulhatott meg hazánkban. Az összefogás szereplői az Első Magyar Optikus Zrt.  és a Semmelweis Kft akik  a szemorvos társaság és  a diabétesz társaság szakmai támogatásával fejlesztették ki jövőbemutató rendszerüket.

A szemorvosok kapacitása nem teszi lehetővé a gyors bejutást az egészségügyi ellátásba. Sokszor hónapokat kell várni mire a páciens  át tud esni a vizsgálaton. Épp ezért az Első Magyar Optikus Zrt. a hozzá tartozó optikai szaküzleteket egy jelentős beruházás sorozat részeként speciális fundus (szemfenéki) kamerával, valamint a hozzá tartozó informatikai és kommunikációs háttérrel szerelte fel.

A kamerát kezelő szakemberek egyéni képzést kaptak a szemfenéki képek megfelelő elkészítése érdekében. Így az Első Magyar Optikus Zrt. szaküzletei alkotják a vizsgálópont-hálózatot, azaz itt készülnek a páciensek szemfenéki fotói. A szemfenéki képek értékelését Budapesten, a Semmelweis Egyetemen található Semmelweis Reading Centerben a Semmelweis Egyetem magasan képzett, nemzetközi tapasztalatokkal is bíró szakemberei végzik.

Technikai érdekesség ,hogy a kamera egy elsötétített helységben az emberi szem számára nem látható infravörös tartományban végzi a vizsgálatot teljesen fájdalommentesen.

A funduskamera által készített képet egy külön erre a célra fejlesztett speciális zárt informatikai hálózaton keresztül juttatják el a Semmelweis egyetem kiértékelő központjába, ahol nemzetközi gyakorlattal rendelkező specialisták készítik el a vizsgálat eredményét és továbbítják az Első Magyar Optikus Zrt. vizsgálópontjainak.

További újdonság, hogy nem csak a felvételt készítjük el és továbbítjuk Magyarország egyik legismertebb szemészeti klinikájára, hanem a fényképeket 10 éven keresztül meg is őrizzük. Minden vizsgálat alkalmával  a vizsgált páciens régebbi felvételeit  az elemző értékelők rendelkezésre bocsájtjuk, akik így beteg szemének sorsát több éves távlatban is nyomon követhetik. Mindez pedig több szakmán átívelő összefogás eredményeképpen valósulhatott meg hazánkban.

Az összefogás szereplői az Első Magyar Optikus Zrt.  és a Semmelweis Kft akik  a szemorvos társaság és  a diabétesz társaság szakmai támogatásával fejlesztették ki jövőbemutató rendszerüket.


palyazat