A diabétesz szemszövődményei
2023. január 28.
A diabétesz szemszövődményei

Magyarországi átlag szerint naponta három ember veszíti el a látását a diabéteszes retinopátia miatt. Mindez megelőzhető volna a rendszeres, évenkénti szemfenéki szűréssel.

Hazánkban a keresőkorú lakosság vezető vaksági oka a diabéteszes retinopátia. Évente ezer cukorbeteg vakul meg a szemfenék diabétesz okozta elváltozása miatt. A diabéteszesek 4,5 százaléka vak Magyarországon, ez a nyugat-európai átlag háromszorosa.

A cukorbetegség előfordulása pedig világszerte növekszik, egyre több embert, és - ami még aggasztóbb - egyre fiatalabb korosztályt veszélyeztet a 2-es típusú diabétesz.

A cukorbetegség szövődményei, melyek elsősorban az erek károsodásából fakadnak, veseelégtelenséghez, diabéteszes láb szindrómához, merevedési zavarokhoz és a szem ereinek károsodásához, vagyis retinopátiához vezethetnek. Épp ezért a cukorbetegek rendszeres szemészeti vizsgálata nem csak a látásromlás megelőzésében, de a szervezet állapotának indirekt felmérésérében is jelentőséggel bír.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy a szemfenéki eltérések eleinte nem okoznak panaszt, épp ezért, még ha a páciens nem is érzékel látásromlást, abban az esetben is javasolt évente a szemészeti kontroll a Szemorvostársaság javallata szerint.

A szemfenék vizsgálatával a kezdődő retinopátia még az első tünetek megjelenése előtt felfedezhető és kezelhető!


palyazat